NASA : National Aeronautics and Space Administration, lit. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

2024 YKS TERCİHİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Korkmaz Keskendir



2024 YKS TERCİHİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR


Üniversite ve Bölüm Tercihlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sevgili öğrenciler;
         Tercihinizi yapmadan önce 2024 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu çok dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Bu adrese osym.gov.tr'den ulaşabilirsiniz. Kılavuzu inceledikten sonra tercihlerinizi ÖSYM'nin başvuru işlemleri bölümünden yapabilirsiniz. Her bir öğrencinin toplamda yirmi dört tercih hakkı bulunmaktadır. 
         Tercih yaparken mutlaka bir rehber öğretmenden veya konuyla ilgili bir uzman öğretmenden yardım almalısınız. Almış olduğunuz bu yardım yapmış olduğunuz tercihlerde ve bu tercihlerin sonuçlarında sizlere fayda sağlayacaktır. Bir bölüm tercihi yapılırken almış olduğunuz puan ile istediğiniz bölümün taban puanı birbirine yakın olmalıdır. Tercih yaparken sıralamaya mutlaka özen göstermelisiniz yani en çok istediğiniz bölümü birinci tercihinize yazmalısınız. Ayrıca yapmış olduğunuz bütün tercihler, okuyabileceğiniz bölümler olmalıdır. Okuyamayacağınız ya da sevmediğiniz bir bölüm veya program olmamalıdır. Derslere merak ve büyük bir heyecanla gidebileceğiniz bölümler sizleri kendi alanınızda geliştirecek hatta toplumsal barışa bile katkı sağlayacaktır.
Sevgili öğrenciler; 
         Tercihlerinizi yaparken yirmi dört tercihin tamamını yapmak zorunda değilsiniz. Örneğin: En çok istediğiniz ilk on tercihi yapabilirsiniz. Yapmış olduğunuz bu tercihleri ve meslek dallarını ayrıca değişen bilim ve teknolojiye bağlı olarak ilerde daha fazla önemli hale gelecek bölümleri araştırmanız sizin yararınıza olacaktır. Örneğin: Kodlama ve robotik eğitimi gibi… Bu ve buna benzer bölümler sizlerin yüksekokulu veya fakülteyi bitirdikten sonra kısa süre içerisinde iş hayatına atılmanıza ve ülkemiz adına da faydalı bir birey olmanıza vesile olacaktır. Tercih yaparken bile ülkemize sağlayacağımız katma değeri düşünmek zorundasınız. Çünkü bizler gelişmekte olan bir ülkede yaşamaktayız… En çok başarı sağlayacak bölümde okumalısınız.
         Tercihlerimizi oluştururken bir diğer önemli husus ise, geçmiş yılların bölümlerin puanlama eğilimine bakmanızdır. Eğer istemiş olduğunuz bölümün puanı her yıl artış göstermişse bu yılda artış eğilimde olacağını öngörebilirsiniz. Bu da sizlere bir karşılaştırma imkânı sunmakla birlikte sizi doğru tercihe götürecektir. Bir öğrenci için doğru tercih, çağın gereği, öğrencinin isteği ve iş olanağı ile mümkün olacaktır. Çünkü sadece öğrencinin bölümü sevmesi ülkemiz koşullarında öğrencinin başarılı olması için yeterli olmayabilir. 
Sevgili öğrenciler; 
         Tercihlerinizi yaparken mutlaka vakıf üniversitelerin ilgili yüksekokul ve fakültelerine de tercih edebileceğinizi bilmeniz gerekmektedir. Bu şekilde tercih işlemini yaparken, bölümüm kadrosuna, üniversitenin yerleşkesine, tercih edilebilirliğine, ulaşım olanaklarına, ilin sosyo-kültürel olanaklarına, yüksekokul ve fakülte sayısına vb. faktörlere bakarak bir karar vermelisiniz. Ayrıca vakıf üniversitelerinde, öğrencilerin tam burslu veya yüzde elli burslu okuyabileceklerini bilmeleri gerekmektedir.  Bu olanaklar öğrencilere bütün üniversiteleri karşılaştırma imkânı sağlar. Bir diğer önemli husus ise tercih edilen üniversitenin devlet mi yoksa vakıf üniversitesi mi olduğunun öğrenci tarafından bilinmesidir.  
        Üniversiteleri tercih ederken mutlaka yurt ve konaklama imkânları da göz önünde bulundurulmadır. Bu noktada şehir dışında bir il tercih edilecekse yapılacak giderler hesaplanarak tercih işlemleri yapılmalıdır. İl dışı tercih işlemi yapılmadan önce öğrencinin okulu ve barınma yeri araştırılıp bu doğrultuda hareket etmesi öğrencinin yararına olacaktır. Üniversitelerin yüksekokul veya fakültelerinde herhangi bir bölüm tercihinde bulunurken sizin tercih etmiş olduğunuz bölümün lokasyonunun iyi araştırılması gerekmektedir. Ülkemizde bazı üniversitelerin ana kampüs dışında yerleşkelerinin olduğu bilinmektedir.   
Sevgili öğrenciler; 
         Son olarak, tercih işlemi yapılırken son güne bırakmamaya özen gösterilmelidir. Ayrıca ÖSYM şifrenizi hiç kimseye paylaşmamalısınız. Tercihler bittikten sonra tercihiniz ÖSYM'ye bildirilmiştir uyarısını sistemde mutlaka görmelisiniz, aksi takdirde tercih işlemlerinin tamamlanmama olasılığı doğabilir. Tercih yaptıktan sonra son günden önce tercihin güncellenme durumu olabilmektedir. Eğer tercihlerinizde bir değişiklik yapmak isterseniz son işlem gününden önce tamamlamanız sizlerin yararına olacaktır.
         Üniversitelerin herhangi bir yüksekokul veya fakülteye girmeye hak kazandığınızda ise, derslerinize katılım sağlamanız, alanınızla ilgili kitaplar okumanız, hocalarınızın iş fikirlerinden yararlanmanız, ülkenin ekonomik ve sosyo-kültürel gündemini takip etmeniz, kendinize bir hedef belirlemeniz, doğmuş olduğunuz değerlerden kopmamanız, arkadaşlarınız ve sosyal çevrenizdeki bireylerle olan güçlü bağlarınız sizleri rakiplerinize karşı üstün hale getirecektir. Unutmamalısınız ki okumayı sadece işe girmekte bir araç değil aydınlanma yolunda bir amaç olarak görmelisiniz.
Sevgili öğrenciler; 
         Yazacağınız ve okuyacağınız bölümlerin kendinize, ailenize ve ülkemize faydalı olmasını diliyorum…  

Korkmaz Keskendir
İstanbul Aydın Üniversitesi
Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu
Bankacılık ve Sigortacılık Programı, Öğretim Görevlisi




imparator Gazetesi 
Reactions