NASA : National Aeronautics and Space Administration, lit. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

Akil Öztuna



A K İ L  Ö Z T U N A
Doğum Tarihi: 10 Ocak 1905, Ankara
Ölüm: 18 Kasım 1976, İstanbul
10 Ocak 1905'te,  Ankara'da doğdu. Bugünkü ise derecesine denk olan idadiyi bitirdi. Mezuniyetten sonra uzun yıllar boyu Jandarma Sivil İstihbarat'ta çalıştı. Ordu evinde tanıştığı Jale Hanım'la evlendi ve bu evliliğinden Aytaç, Gültaç, Nurtaç ve Ertaç adlarında dört çocuğu oldu.
Emekli olduktan sonra, babasının da ilgi duyduğu tiyatro ve sinemayla alakadar olmaya başladı. Çeviriler yaptı. İlk kez 1974 yapımı "Dövüşe Dövüşe Öldüler" filmiyle sinemaya adım attı. Arzu Film ekibinden gelen teklifi kabul ederek Hababam Sınıfı serisinde, gözleri pek iyi görmeyen felsefe öğretmenini canlandırdı.
1976 yapımı Tosun Paşa filminin Kemerburgazdaki çekimleri sırasında deve üstündeyken rahatsızlanarak yere düştü. Kaldırıldığı hastanede iç kanama geçirerek, 18 Kasım 1976'da öldü.




İmparator Gazetesi Mehmet Ali Arslan
Reactions